dimecres, 12 de març del 2014

La viabilitat del sistema de Salut a Catalunya

Dilluns 21 de novembre de 2011, a les sis de la tarda, a l’Ateneu Barcelonès

FÒRUM DE DEBAT SOCIAL

La viabilitat del sistema de Salut a Catalunya
Ponent: Dr. Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges.
Coordinadora: Rosa Domènech
Moderadora: Esperança Esteve

Assisteixen unes 74 persones.



Presentació del debat a càrrec d’Esperança Esteve
El Dr. Vilardell fa 40 anys que treballa dins la sanitat pública, és catedràtic de medecina a la Universitat Autònoma de Barcelona, és cap de medecina interna de l’Hospital de la Vall d’Hebron, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, entre d’altres.

Intervenció del Doctor Miquel Vilardell
Els ciutadans estem contents del nostre sistema sanitari, el valorem molt bé i ho hem fet així al llarg de molts anys. El sistema que gaudim és ben valorat i per això aquest sistema es gestiona des de la política i no des de l’àmbit privat. El polític diu com ha de ser aquest i el ciutadà vota.

El sistema sanitari és eficaç. No som dels països que invertim més diners però sí que som dels països que tenim més qualitat. Això vol dir que som eficaços, que tenim un personal format i bo. Tots els agents que han intervingut, tots els actors, són els responsables d’aquest resultat. Tothom ha treballat molt i molt bé per tal que això sigui així. Ara cal ser més eficients, ajustant-nos als recursos disponibles al moment.

Podem continuar tenint aquest sistema sanitari? Hem d’ajustar els pressupostos però hi ha d’altres aspectes (demogràfics com l’envelliment, la immigració...) que no es poden controlar tant. Hi ha economistes que diuen que cal prioritzar, però com es fa això? Cal tenir en compte també, que més enllà d’ajustar els pressupostos, hi ha desviaments pressupostaris a causar dels avenços tecnològics i farmacològics

En els darrers anys hem anat incrementant el cost de la sanitat, un 10%. Com ho hem de fer sostenible? Posant més recursos sanitaris. Però com ho fem si no hi ha recursos? Si al sac hi ha un forat i no sabem d’on treure’ls? Hem de cosir el forat, millorar l’eficiència i buscar més recursos. Aquí hi ha el gran dubte: la millora de l’eficiència a curt termini tensiona el sistema. Els canvis ràpids provoquen moltes dificultats. Vilardell considera que els canvis no s’han de fer tan ràpids.

Es poden fer canvis també a través de fixar mesures per recollir més recursos (via directa o indirecta), per tal de disminuir l’ús dels serveis i/o participant en el copagament dels medicaments o pagament de taxes. Però també cal evitar el mal ús del sistema sanitari: cal explicar a la ciutadania com accedir al sistema, com educar-se i treballar la prevenció... A mig i a llarg termini podríem corregir el mal ús del sistema sanitari. I aquell o aquella que continués fent un mal ús, se’l pot detectar, ja a dia d’avui, i es podria corregir. Hem de buscar models de gestió que millorin l’eficiència, aquí és on ens trobem ara, marcant unes regles de joc que ens permetin saber cap a on anem i durant quants anys.

Com millorem l’eficiència dels Hospitals i dels Centres d’Atenció Primària? A través dels metges i metgesses. És important que aquests tinguin guies de pràctica clínica i protocols consensuats, és una eina imprescindible. A l’entorn del metge, hi ha professionals que tenen molta importància i s’ha de treballar amb tots aquests professionals d’altres disciplines.

El debat actual és el de privatitzar els centres públics. A casa nostra la gent vol un sistema públic i això no es podrà renunciar. El model de gestió dins el model públic pot agafar variants i és aquí on ha de quedar clar que es mantindrà el sistema públic, perquè qualsevol canvi en la gestió no es pugui dir que s’està privatitzant, sinó que són fórmules per millorar l’eficiència. És molt important deixar clar l’aposta pel sistema públic i els mecanismes de control.

Vilardell acaba la seva intervenció apuntant diferents argumentacions sobre el personal i els models de gestió dels hospitals catalans, que es troben a dia d’avui sobre la taula de discussió i afirmant que la gestió no hauria de ser polititzada. Els bons gestors s’haurien de mantenir al marge dels partits, cal un pacte polític envers el sistema sanitari. Només així, junt amb els canvis apuntats, serem capaços de tirar endavant el sistema sanitari de casa nostra.

Preguntes del públic assistent a l’acte:
- Els turistes que venen a Catalunya i que ingressen a un hospital, paguen aquest servei?

Es cobra el cost i cada vegada hi ha més control sobre aquestes operacions. Hi ha organismes i empreses que fan un seguiment. Esperem que de cara un futur ho estigui més. Més enllà d’això, és important que hi hagi un reclam, que vingui gent de fora a operar-se. És un senyal de qualitat.

- Un 26% dels ciutadans de Catalunya que tenen dret al sistema sanitari públic també tenen una mútua privada. Davant la situació actual, podria ser que molta gent deixi la mútua. Com es pot resoldre aquest problema?

La mútua és un sistema complementari al sistema públic. S’ha parlat de beneficis fiscals per part de la gent que tingui mútua, però no hi ha consens sobre si beneficia això al sector públic o al privat.

- Vostè ha plantejat millorar l’eficiència, quan ja ha dit que era bona, canviant l’estatus laboral dels professionals. També ha plantejat que per millorar els recursos cal millorar el pacte fiscal i ha parlat dels impostos indirectes, això em preocupa. I finalment, què hem de dir que han de fer els metges joves?

Aquestes qüestions no és que les digui jo, són qüestions que estan sobre la taula de discussió a hores d’ara. Hem de mirar de fer unes guies iguals per a tots els professionals, amb orientacions i prioritzacions. El finançament autonòmic ha de millorar i els polítics hi han de treballar. Cal fer un observatori de la professió sanitària per tal d’orientar bé la professió i saber la demanda que existeix. Sobre què li direm a la gent jove, jo els hi diria que aprofitin totes les oportunitats i que es formin, que es preparin.

- És possible fer els medicaments en dosi més petites per reduir la despesa?

Ja es fa en els hospitals i s’estan fent estudis. Si no s’han fet abans és perquè els costos a reduir tampoc són tants.

- Es parla de pagar el cost del menjar dels hospitals per part del pacient...

 Són temes que s’han parlat però no s’ha arribat mai a cap decisió.

- No hem parlat de les llistes d’espera i de l’augment d’aquestes. Alhora, com veu vostè les manifestacions del personal sanitari?

Sempre hi ha hagut llistes d’espera i sempre n’hi haurà. El més important és la priorització d’aquestes i qui estableix els criteris. Ha d’haver-hi transparència i ho ha de fer persones expertes. I sobre les manifestacions, els professionals tenen aquest dret i el poden compaginar amb la seva professionalitat, els nostre sector és molt responsable i per tant, no hi ha motius per trencar el llaç de confiança entre ciutadans i professionals.

- Els EUA és el país del món que més diners gasta cap a la sanitat i aquesta no és coneguda com a bona. La correlació entre: molts diners i bona sanitat, és correcte?

Cal millorar l’eficiència i treballar amb models per a fer-ho possible. Els Estats Units té un model de sanitat privada molt important. La cobertura de la gent de classe mitja és la que té problemes, no hi ha una universalitat. La societat americana entén la sanitat com un esforç individual i personal. Aquest és l’exemple que junt amb els recursos ha d’haver-hi l’eficiència. Això em fa dir que nosaltres anem per bon camí, doncs tenim eficiència i hem invertit pocs recursos.