dimecres, 12 de març del 2014

La nova reforma laboral

Dilluns 19 de març de 2012, a les sis de la tarda, a l’Ateneu Barcelonès

FÒRUM DE DEBAT SOCIAL

La nova reforma laboral
Ponent: Ramon Bonastre, advocat i director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball de la Generalitat de Catalunya.
Modera: Rafael Hinojosa
Coordinadora: Rosa Domènech

Assisteixen 35 persones.

Presentació del debat
En Ramon Bonastre és advocat i director general de Relacions Laborals de la Generalitat de Catalunya. Des del Fòrum de Debat Social l’hem convidat perquè és la persona que haurà de gestionar la reforma laboral a nivell de Catalunya i per tant, coneix la llei i com ens afectarà.

Intervenció de Ramon Bonastre
Des de l’any 1984 fins a l’actualitat hem tingut vuit reformes laborals ben importants i set vagues generals (comptant la que tindrem properament). Amb aquesta primera idea que us acabo de traslladar ja veiem com la gent se sent atacada per les reformes laborals i com tres d’elles se’n deriven d’una forta crisi: la de 1989, de 1992 i l’actual. Les crisis del nostre país tenen una característica molt peculiar, i que no passa en d’altres, i és que ens perjudica en talent, perdent ocupació. A d’altres països no va en contra l’ocupació.

La reforma laboral vol contribuir a la creació de llocs de treball de la següent manera:
-  Canviant condicions necessàries per a què l'econòmica creï ocupació
- Establint un marc clar que contribueixi a la gestió eficaç de les relacions laborals que faciliti la creació d’ocupació 
- Intermediació (ETT amb agències de col·locació)
Amb Formació Professional (ampliació de la durada a 3 anys, pot rebre la formació en la pròpia empresa, etc.)
- Contracte  / Recolzament Autònoms : empreses de 50 treballadors, indefinit i temps complet, règim incentius/bonificacions, contracte  a temps parcial i possibilitat de realitzar hores extres.
- Eliminació de categories, creació de grup que podran incloure vàries tasques funcions, especialitats professionals... 
- Temps de Treball: possibilitat de distribució irregular del 5 % durant l’any
Modificacions substancials en les condicions de treball: s’afegeix la quantia salarial. Podran afectar les condicions reconegudes en contractes i acords o pactes col·lectius i caldrà notificar després del període de consultes de la negociació col·lectiva
- Supressió de l’autorització administrativa prèvia
Es manté el període de consultes
Delimitació Causes: econòmica
-  Reforç del Pla de Recol·locació

Les causes per realitzar acomiadaments col·lectius es delimiten a motius econòmics i sols cal demostrar la disminució durant 3 trimestres del nivell d’ingressos. Davant d’això es pot dir clarament que hem perdut capacitat d’influenciar en la negociació, ja no es pot negociar la causa. També s’acceptaran els expedients de força major, amb declaració de desocupació en socis de cooperatives i a empreses en concurs de creditors.

S’elabora el Pla de recol·locació en els casos que un ERO afecti a empreses de més de 50 treballadors. L’empresa haurà de dir com recol·locar-los en un període mínim de 6 mesos: mesures de formació, orientació, atenció personalitzada i cerca activa d’ocupació. Si aquests plans són fraudolents, es sancionarà. En el cas de les administracions públiques es podran fer expedients d’extinció.

I per anar acabant podríem preguntar-nos si feia falta fer una reforma laboral i si és aquesta la que necessitàvem. És evident que la reforma actual té una ideologia molt clara i diferent, doncs possibilita a les empreses que gestionin les situacions de crisi de forma diferent. També val a dir que l’autoritat laboral no ha perdut competència, sols ha canviat de funcions.

Preguntes del públic assistent:

- Hi ha acomiadament lliure amb aquesta reforma?
L’acomiadament lliure no existeix, és causal.

- La Generalitat ha intervingut en aquesta reforma? Quines competències li fan falta a la Generalitat per funcionar millor?
La Generalitat com a institució no hi ha participat. En aquest moment però, s’estan preparant esmenes per introduir al text. Sobre la pregunta de les conseqüències, falten les polítiques passives i la capacitat de legislar, doncs ara sols tenim la possibilitat d’executar.

- El contracte d’emprenedors es pot aplicar a qualsevol treballador o en alguna franja d’edat determinada? El període de prova es vol reduir?
Es pot aplicar a qualsevol franja d’edat el contracte d’emprenedors. Pel què fa el període de proves és una de les esmenes que estem reduint doncs el trobem exagerat.

- Quin model de país estem copiant amb la reforma laboral?
S’acosta al model francès. Pel què fa al model d’aprenentatge i formació, s’ajusta més al model alemany. Podríem dir però, que no segueix clarament cap orientació d’altres països.

- Més enllà de la responsabilitat dels empresaris, els sindicats també en tenen i molta. La imatge dels sindicats a dia d’avui és que només saben dir que no.
Hi ha actuacions que ens fan pensar que els sindicats encara es troben al segle passat... Els sindicats a dia d’avui, crec que estan repensant-se.

- Podria ampliar el tema de l’absentisme? Amb els drets adquirits dels treballadors que fa anys que treballen a les empreses, es podrà aplicar tot?
Hi ha un debat darrera que és el de què és l’absentisme. La llei ja n’exclou algunes però n’hi ha una part que no. S’ha de pactar. Amb l’acord interprofessional ja es parlava que s’havia de tractar.

- Com queda el treballador quan l’acomiadament està al jutjat?
Igual que abans, el treballador no queda desemparat. Pot recórrer.

- S’ha parlat amb els jutges de com pensen aplicar aquesta llei?
No puc dir si s’ha parlat amb els jutges o no de com s’aplicarà però sí que es pot dir que el legislador ha estat molt dur amb els jutges a través d’aquesta llei.