dimecres, 12 de març del 2014

Aspectes actuals de l’estat del benestar i de la societat civil

Aspectes actuals de l’estat del benestar i de la societat civil
Ponent: Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés
Moderadora i coordinadora: Rosa Domènech



Assisteixen unes 40 persones.

Presentació del debat a càrrec de Rosa Domènech
El ponent d’avui, en Josep Oriol Pujol ha acceptat de gust i amb generositat la participació en aquesta xerrada. Per al Fòrum de debat social, aquest és un tema molt interessant i suggerent que volem que sigui participat i per això li agraïm especialment la seva assistència.

Josep Oriol Pujol és llicenciat en psicologia i diplomat en direcció i administració d’empreses. Des de l’any 1986 que treballa a la Fundació Pere Tarrés, i n’ha esdevingut al llarg d’aquests anys gerent i director. També ha desenvolupat diferents responsabilitats en l’àmbit de l’educació en el lleure i de l’esplai.

Intervenció d’en Josep Oriol Pujol
Més enllà de parlar dels aspectes actuals de l’estat del benestar, la ponència d’avui servirà per parlar també del paper de la societat civil o de les entitats sense afany de lucre a l’actualitat.

Per fer això, primer ens centrarem en diferenciar entre
-      economia productiva: aquella que prové de les transaccions originals, de l’intercanvi, de la manufactures, serveis... i
-            economia financera: aquell altre nivell econòmic i molt superior que perverteix el sentit de l’economia i que neix de les empreses.

L’economia financera s’allunya de l’economia productiva (o real) i va generant unes situacions de desigualtat. És en aquesta econòmia on es dóna la importància a l’esfera de l’especulació, a la notícia que es genera. La producció de l’empresa acaba sent un aspecte menys important que el paper de l’empresa a la borsa.

Hi ha solucions? Quines propostes serien possibles? El director de la Fundació Pere Tarrés aposta per les finances ètiques com: la declaració de l’economia submergida, l’eliminació dels paradisos fiscals, l’aplicació de la taxa Tobin i la regulació amb més rigor les borses i el sistema bancari.

Ens trobem doncs entre l’economia real i l’economia irreal, que genera situacions greus com bona part de les problemàtiques de la crisi econòmica que ens trobem en aquest moment. Aquesta crisi ens afecta amb un augment del nombre de persones en risc d’exclusió social (sobretot a dones, joves i majors de seixanta cinc anys); amb problemes econòmics a les famílies i amb l’augment de la pobresa infantil. Amb la crisi s’agreuja també els problemes amb col·lectius específics: toxicomans, sense sostre, etc.

Tenim clars exemples que ens demostren aquest augment de situacions de pobresa, com són l’augment de les actuacions dels bancs d’aliments, l’alt nombre de gent que recull menjar i productes de la brossa, l’augment de vendes de bombones de gas per cuinar, etc.

En el cas de Catalunya, més enllà de la crisi hi ha altres factors perjudicials que compliquen la situació actual del benestar, com són un sistema educatiu feble, la poca exigència educativa, l'economia submergida, la fiscalitat que castiga les classes mitges o el mercat laboral.

Per poder atendre als exclosos, als més febles d’una societat, cal un sistema econòmic i polític solidari, una economia social de mercat. Pujol explica la necessitat de combinar una economia eficaç amb una voluntat d'atendre les persones febles i per això l'Estat té un paper modulador dels interessos econòmics. Per ell, la globalització ha posat aquest model d'Estat del Benestar en competència amb altres països que no tenen aquest model, especialment amb les economies emergents del Tercer Món.

Un cop centrats en aquestes problemàtiques i per acabar la intervenció, Pujol afirma que  perquè la societat sigui sana cal que hi hagi una societat civil forta, que assimili valors com la solidaritat que es treballen en àmbits com la familia i l’escola o la societat civil. La clau rau doncs en la societat civil com a contrapunt a l’Estat. La societat civil ha d’existir per ella mateixa i amb la voluntat d’aportar, i  les entitats no lucratives són aquest contrapunt. Per aquest motiu, cal també que hi hagi una voluntat política per considerar la societat civil com a interlocutors de proximitat.

Intervencions del públic assistent a l’acte:
- Hem de treballar perquè tothom tingui les millors condicions laborals possibles i perquè els empresaris no puguin aprofitar-se de la legislació per fer EROs. Comentar també que hi ha part de la societat que s’està començant a organitzar en formes alternatives (amb cooperatives de consum per exemple) i part de la població que es planteja teories com la del decreixement. Per què s’ha de continuar creiexent?

Pujol: El decreixement ja s’està produïnt però no és homogeni, és a costa d’alguns. Hi ha gent que continuarà enrriquint-se i el conjunt anirà perdent una mica.

- Per què només s’ha enfocat aquest debat a nivell de diners? Per què hem deixat de donar-li importància a allò imprescindible per a la societat, la natura? Hem de fer un canvi d’estratègia mental.

Pujol: Qüestiono el sistema que ens envolta però és l’existent. Tenim un sistema complex i que fa que les persones puguem viure millor: un estat del benestar, una societat civil forta... Cal potenciar aquesta línia social.

- Ens podria informar sobre la Fundació Pere Tarrés, sobre les activitats que fa, el pressupost que té i les formes de finançament de l’entitat?

Pujol: La Fundació és una entitat que neix de la promoció dels centres d’esplai, passada la postguerra i dins Càritas de Barcelona. En la transició es constitueix com a Fundació i passa a fer una atenció bàsicament educativa, diferenciant els següents àmbits:
- Fed. de Centres d’Esplai: formació i espais de trobada per als monitors i voluntaris
- Formació: monitors de lleure, formació ocupacional, gestió d’entitats no lucratives...
- Titulars de la Facultat d’Eduació Social i Treball Social de la Universitat Ramon Llull
- Recerca aplicada i consultoria
- Serveis: cases de colònies, menjadors escolars, assegurances per a entitats, activitats extraescolars, gestió d’escoles bressol, programes per a gent gran

Pel què fa al pressupost de la Fundació per aquest 2011 és de 34 milions d’euros, dels quals un 92% surt dels ingressos propis desenvolupant els serveis esmentats i el 8% restant prové de subvencions públiques i que es destinen a la formació de voluntariat, monitors...

- La gestió política de la crisi no ha estat a l’alçada de les circumstàncies. S’ha negat la crisi i aquí han fallat tothom: cambres de comerç, partits, sindicats...

Pujol: Els elements de qualitat democràtica al nostre país han baixat. Tot està massa lligat als partits polítics. El sistema de partits i la discilpina interna fa que hagi baixat el nivell mig dels nostres polítics. Caldria menys polítics, amb més poder i salaris més alts en alguns dels casos, i una sortida correcte del món de la política. Aquests factors compliquen bastant l’acció política i que es puguin afrontar les situacions complexes satisfactòriament.

- Per què es parla només de retallar polítiques socials?

Pujol: No defenso que recaigui en els més febles i puc pensar que els governants tampoc ho volen. Però és que l’economia financera està en una dimensió i toca pagar-ho a la gent del carrer. La riquesa es produeix en una dimensió superior que no està controlada; hi ha un gran decalatge entre l’economia real i l’especulativa i s’acaba pagant des de l’economia real.

- Les crisis són periódiques i són també oportunitats per corregir el model que seguim. Alhora cal que anem reformant l’Estat del Benestar, un model que ha funcionat bé però que ara cal que corregim alguns dels errors dels que hem comprovat.

Pujol: Sí, les crisis són cícliques i segurament la humanitat serem capaços de redistribuir la riquesa, potser he sigut massa pessimista i d’aquí uns anys veurem que ens hem ensortit.

- Hem d’entendre l’Estat del Benestar com una cosa molt més àmplia: corresponsabilitat, compartir, seny i tots a una... i no com “qui no plora no mama”. És un concepte molt basat en l’educació i la cultura que tenim.

Pujol: El treball i el centre ha de ser la persona. Cal treballar en la direcció de canvi de valors cap a les persones.

- Tothom vol mantenir, millorar i fer més àgil l’Estat del Benestar. Com es compagina això amb l’alt nombre d’administracions que tenim?

Pujol: Hi ha masses càrrecs i obviament hi ha masses administracions en el nostre país. I dins aquestes administracions hi ha un accés d’alts càrrecs provinents dels partits. Tot i així, com a país hem de tenir unes estructures i volem tenir-les. Caldria harmonitzar però decisions de les administacions.

- L’economia productiva s’ensortirà. No podem desconfiar de la política. No podem  negar el dret a la sanitat, a l’ensenyament, a les pensions...  a ciutadans que porten anys lluitant per tenir-hi dret. La política ho ha de solucionar i ha de ser forta per poder-ho aconseguir. Cal obtimisme per resoldre la crisi.

- Ens trobem en una moment molt similar al de la industrialització salvatge però com a globalització salvatge. Aquesta època s’acabarà però hem de ser capaços de fer l’esforç perquè això sigui possible.

Pujol: Hem de ser esperançats i obtimistes amb la humanitat però ens cal una governança mundial forta. Ara, hem de ser conscients que hi ha coses a dia d’avui que no estan a les mans dels polítics.

- Què milloraria amb l’impost Tobin?

Pujol: Aquesta taxa serveix per controlar els fluxes de l’economia financera, i per un percentatge molt baix que se’n obtingués del benefici d’aquest moviment especulatiu, aconseguiríem uns quantitats immenses.